Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Έλειψη κοινωνικής ευθύνης

 
 
 
 
 
Του: Δάκη Μανουσάκη
 
 
Παρακολουθούμε, εδώ και περίπου ένα μήνα την αναταραχή που επικρατεί στο χώρο της παιδείας .Η αναταραχή και τα προβλήματα που την προκάλεσαν δεν γεννήθηκαν χθες. Είναι στην αναμονή επίλυσης εδώ και δυο χρόνια .Υπάρχουν και αλλά πολλά ίσως πιο ουσιαστικά τα οποία διαιωνίζονται .
Η Διοίκηση του δήμου μας και οι υπεύθυνοι στον τομέα της παιδείας αφήνουν το χρόνο να κυλά, δημιουργώντας μια μόνιμη και επώδυνη για τ μαθητές και γονείς στασιμότητα. Τίποτα δεν έχει συζητηθεί για την αύξηση χρηστών ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία μας (έξαρση στα λύκεια), καμία μέριμνα για ψυχολογική υποστήριξη, ούτε μια προσπάθεια επαγγελματικού προσανατολισμού και σχετικών ημερίδων σε όλα τα σχολεία. 
Καμία επαφή με τον ΟΑΣΘ για την ουσιαστική επίλυση της μεταφοράς των μαθητών, όχι μόνο αυτών που φοιτούν στα όρια του δήμου ,αλλά και αυτών που φοιτούν εκτός των ορίων σε ΕΠΑΛ –ΕΠΑΣ-  ΙΕΚ. Εδώ βέβαια ο ρόλος της διοίκησης και της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι καθοριστικός, αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο .
Η ένωση γονέων ως φορέας και άμεσα ενδιαφερόμενος  έχασε για μια ακόμη φορά το στόχο της. Ένας συλλογικός φορέας, που θα έπρεπε να κινείτε σε μια οδό διατήρησης της ανάπτυξης σχέσεων και δράσεων μεταξύ των σχολείων και μαθητών, μπαινοβγαίνει στα γραφεία των υπουργών των βουλευτών, βγάζει φωτογραφίες με τους αδιάφορους εκπρόσωπους του λαού που συνεχίζουν να λαϊκίζουν, αλλά και να παγιδεύουν ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στη κοινωνία.
Δεν ζητά πολύ απλά εδώ και ένα χρόνο, δημοτικό συμβούλιο, με θέμα παιδεία, σχολική κοινότητα ,παρουσίαση προβλημάτων  με προτάσεις για άμεση επίλυση τους .
 
 
Παραθέτουμε κάποια  από τα ουσιαστικά  ζητήματα –προβλήματα  που εσκεμμένα  αγνοούν φορείς –δημοτικό συμβούλιο –υπεύθυνοι και αρμόδιοι παιδείας:
 
 
·        Έλλειψη διδασκόντων
·        Στεγαστικό- υπεράριθμες τάξεις μαθητών
·        Έξαρση  διακίνησης ναρκωτικών ουσιών
·        Λανθασμένης χρήσης διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων από μαθητές
·        Έλλειψη τμημάτων ένταξης
·        Κακή κατάσταση των πάρκων και αθλητικών εγκαταστάσεων (εκτός λειτουργίας το κολυμβητήριο που εκεί θα έπρεπε να περνούν τον ελεύθερο χρόνο και να βρίσκουν δημιουργικό διέξοδο τα παιδιά μας).
·        Έλλειψη οδικής ασφάλειας, στάσεις παγίδες θανάτου ,ελάχιστα πεζοδρομία .
·        Καταστήματα εστίασης που παραβιάζουν την νομοθεσία δίνοντας αλκοόλ σε ανήλικους
·        Υλικοτεχνικές ελλείψεις ασφαλείας σε όλα σχεδόν τα σχολεία .
·        Δημιουργία νέων σύγχρονων σχολείων και όχι υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.
·        Δημοτική συγκοινωνία επαφές με ΟΑΣΘ για οριστική ουσιαστική κάλυψη αναγκών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου